Friday, September 4, 2009

Bile orang tak ikhlas...

Dah lame i nak blog about this. It happen last Thursday@ 1 of the biggest & listed IT company in Malaysia. Well, being me yang suke meniaga, i got an invitation by my best buddy to trade in her office during their bazaar.

Haih, unfortunately on the day of the event, my fwen had to go for a training, hubby could not accompany me since he had an urgent meeting. So, i went alone. (i kan tak suke aloneeeeeeee..)
But i gi gak, coz semangat nak meniaga mmg la kuat!

Anyways, i had Miss L to accompany me. (ms L is kawan to kawan saya). Thank God she was there, at least i don't feel awkward. Sambil Miss L dok tolong-tolong me with my things, came one lady yang memakai tudung lengkap dengan pakaian yang sgt la sopan.. I smiled at her n ask her what she wants...She just looked at me and gave me that annoying look & she told Miss L,
'ko buat ape kat sini, ko tolong promote barang dia pun, bukan ko dpt komisyen punnnnnnnnnnnn'...i was likeeeeeeeeeee what is your problem womannnnnnnnnn!!!!
Since it happen in the fasting month, i didn't careless about what she said.
Dalam hati, i just said Alhamdulilllah.

Ape la agaknya masalah pompuan tu kan..bukanke baik if manusia nie hidup saling bantu membantu. Afterall i menjual barangan yang halal, bukan jual dvd porno ke, drugs ke..yang engkau tetiba nak sound sound apehal??

Haih, thats one of my worst experience meniaga sowang sowang. Rase nak nangis woooo..
"Kak, if akak tak puas hati dengan saya, say it straight to my face, tak payah perli perli ok!" Ur lucky i tak bawak my daughter, if not confirm she will slap u! My daughter very garang ok! tak caye ask my fwenss kan kan kan..... (well kemana tumpahnya kuah if tak ke nasik)

Sayang sekali hidup nie if kite tak pandai nak berbudi bahasa, tak pandai hormat menghormati. Haih, malu la if bangsa kita macam nie! How do u expect younger generations to respect the elders if the elders pun tak sedar diri nak respect yang muda belia nieeeee??? Think think think. Tak perlu la nak 'berjilbab' hingga ke lutut if hati kite masih tidak bersih dan sentiasa dengki pada orang!

Tasya said: How many times must i tell you, never sakitkan hati mummy sayaaaaaaa!! degil ehhh??

16 fwens to Mrs. PinkJamboo:

n0n0n said...

lalalala...tgh berfikir mcm mana seorang anak gadis yg masih kecil leh slap org diwasa?sabor je la kak....normal la semua ni...kalo nk meniaga ni satu je,jgn cepat patah semangat....

PinkJamboo said...

nonon: tks for the tips!!

PinkJamboo said...

nOnOn: few of my fwens dah kena from tasya...heheh, tu yang i brani kuar statement tu! lalalala.

n0n0n said...

erk....ye ke?mcm tak caya je....kuat x?waaa...mesti dia syg sgt kat mama dia kn...lupa lg satu tips...nk niaga ni jgn masyam muka...kne sentiasa manis....senyum slalu...based on my experience...

PinkJamboo said...

nOnOn; mcm tak caya kan?? coz she's just 1 yr old. Tapi tasya ni kuat, just like the meaning of her name. Strong & Beautiful. Yups, mmg la kena senyum byk byk bile meniaga ni..sabar pun kena banyakkkk...

n0n0n said...

kekekeke....maka good luck on ur bisnes.....niaga dgn iklas ye...

mummysya said...

Tu hakikat dear...

sometimes org tak boleh percaya, ingat yg bertutup litup tu baik, padahal....

yg paling penting hati, kaya mana pon kau, hati kena bersih sebab duit atau rupa tak boleh beli budi bahasa....

mummysya said...

tasya adalah sangat garangggggg, bukan setakat slap jer, smack down pon boleh....

muahahahahaha

Tasya, u go gurl!!!

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

uiiihhhhhhhhhhhhhhh
sungguh kureng sopan...
mulut...... sedapnyer ngata...
itu la melayu.. mana boleh org lebey lebey nak meniaga apa semuaq nie....
ada je yg dok umpat..haiiihh sedeihh..
abie tuh mama tasha nie diam je la ekk? bagus..... bagus... semoga bertabah pahala berkat kesabaran anda.. huhu

Kaseh said...

dear..muka tasya betol2 cam marah woo.. tu la sapa jahat ngan mummy dia mesti dia marah..

anyway betul u cakap tu dear.. hati manusia ni kita tkleh nilai dari luar.. kadang nampak baik tapi hati busuk kan.. ntah kenapa mesti dia cakap macam tuh kan..pelik tul manusia ni..

kojah said...

sabar je la kak...melayu mmg camtuh...busuk ati kt org!!

eh kak, akak meniaga kt downtown eh?penah g gak tp xpenah plak jumpa akak...last g last month...huhu

Kak Yumm said...

babe...like u said...
biar org buat kta.. kta jangan buat org...
lets think at the bright side...
1. its Ramadhan, u've done the right thing for not saying anything. berganda-gandaaaa pahala u..insya allah alhamdulillah...
2.considered u kena aniaya & doa org teraniaya mustajab..lagi2 bulan ramadhan.. so... insyaallah doa u makbul..
we won't be selling the vitagen to dis kind of person anymore.. not a sip! so dat your vitagen biz, lagi berkat.. alhamdulillah...
=) chill babe..dalam 'setandan pisang'.. sure ade sebijik yg paling busuk n tpt yg sepatutnyer hanyalah 'tong sampah'. ;p
(mcm karam singh walia la plak i rase bagi pepatah ni..huahuahua...)

pastu..pasal tasya slap slap nih.. woo..gua sudah kena woo...tasya slap ade style...tp sakit tetap sakit..tp..memandangkan .....tasya yg slap....sakit jadi sedap.. huuu~

Ceera said...

gile kuang ajar itu pompuan..

nanti baik u sabar kan, hebat..

Mama Chak's Chef said...

SubhanAllah.. Sabarya darling... This is the kind of things that will make you stronger and wiser... Take care.

PrincessD said...

alaaa syiannyer u babe!!sabar eks..insyaAllah,mahkluk itu akan menerima pembalasan dia kelak..wat comes ard goes ard kannnn...

金瓜米粉Jason said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚