Tuesday, February 2, 2010

Perihal Kawan..

I have a friend. A friend yang i kenal dari umur belasan tahun lagi. Pegi skolah sama-sama, balik skolah pun sama-sama. Most of the times, we will do everything together especially on school activities. Yang membezakan myself and her is our friends. Dari dulu i never did like her friends. Macam mane nak suke, sume kawan-kawan dia, kaki ponteng class, ponteng skolah. I pulak tak macam tu. I'm not saying i'm an angel or goody goody two shoes, but i know my limits as a student. Time skolah, kena la skolah, kesian mak pak dok membanting tulang, keja siang malam to put us in school, the least we could do is to gi skolah, terap segala ilmu yang cikgu bagi kan????

Haih, sometimes when were teenagers, we never think! mungkin sbb kite muda dan bodoh! tapi being young doesn't prove for us to be stupid kan? or probably we are just not using our brains to think!

Ok back to my fwen's story, after completing our SPM, i totally lost contact with her, i left to continue my studies in one of the local university. After 4 years, baru la i dpt jumpe dia kembali, time tu, masing masing dah berubah..

To cut the story short, dia dah pun selamat kawin, dah ade sorang anak, tapi tak bekerja, suami pun jobless gak. Mase tu, me and hubby baru je start up our lil business, so we took her to work with us. We trusted her. Apparently, after few month working with us, she left us dengan alasan, tade orang nak jaga anak dia. Bile orang dah ckp macam tu, i pun percaya la..rupe-rupenya, dia pun bukak satu kedai, jual benda yang sama dengan me??? Haih, how could she? Why must she lie??? I tak kisah if you nak meniaga, tapi kenapa nak tipu, afterall we've been friends for ages. 2 years i didn't talk to her, i was so pissed off mase tu.

Now, baru nak baik balik, tapi again dia buat hal. Janji A, tapi buat B. Nak marah tak sampai hati, lagi lagi dia pun mengandung kan. I pun preggy jugak.

Sometimes these are the reason i never keep in touch with my past fwens. Apesal la perangai ko mcm ni kan. Tahun nie, both of us dah 28 years old. Grow up la. Bukan budak budak masa zaman skolah lagi, nak tipu sana n tipu sini.

Remember! tak baik kite buat orang.

Am i just being stupid for keeping quiet all this while, or am i just being nice sebab tak sampai hati nak sakitkan hati kawan sendiri???? Naive kah aku??

Tapi mama slalu pesan, jangan buat orang..tak baik!! Probably because of that i tak buat kot, God will surely repay them... tapi tade la i nak doakan agar sesuatu yang tak baik berlaku towards her, but i just wish she would change!

Tu sbb bile i nikah dulu, i told myself, my husband la my fwen, my husband la my bestfwen, my husband la my teman sekatil, my husband la daddy to my kids and my husband jugak la my SoulMate!

Lepas dah type entry nie, baru la rasa lega sikit....

4 fwens to Mrs. PinkJamboo:

atty's said...

betui cakap mama lisa..
kty pun selalu ckp camtu kat diri kty ..bior org buat kita..tp kita jgn buat org..walupun adakala..rasa dah fed up..huhuuhuh..sadis kalo citer pasal bff..nie.
takecare lisa...

PinkJamboo said...

kak Atty: hi kak atty...sihat ke?? windu ler, lame tak jumpe kan?...

julia @ myn said...

susah babe kwn dgn org yang nak kawan with us sebab ada kepentingan untuk diri dia..bila dia rasa dah habis sedut darah kita, dia blah la mcm pacat kan..

orang macam tu takkan berubah unless bila dah terkena diri sendiri, baru padan muka dia..

.miz j for jelly D. said...

dengan kawan macam just baik dari jauh je lisa. u don't waste anything pun kalau tak baik dengan dia. cam kak didee...sapa nak kawan, kawan, tak mo sudah. we all have our own life. lisa jgn pikir sgt pasal benda2 mcm ni. take care ok.