Wednesday, May 26, 2010

My Personal Exp.: In the Labor Roommmm...

Well well well, now its part where everyone should fasten their seat belts, lagi lagi yang masih tiada experience berada dalam labor room, please bare in mind, i am not trying to scare anyone, i just want to share my experience as a humble person....

24 April 2010, 7.30pm.

Lepas i di transfer kan ke bilek labor room, my heartbeat bertambah-tambah laju. Macam-macam in my mind...Time tu la, kite rase y la the time is moving so slow.. time tu jugak i pikir sume benda benda yg tak sepatutnya i pk.. For instance, what if i die? cukup ke amal ibadat aku? if i die, sape nak jaga my kids, what if my hubby kawin lain, mesti i jealous..wakkaka, dah mati pun nak jealous jealous lagi, what i meant was, what if my kids kena dera ngan mak tiri dowang... See i told you, i was thinking of nonsense things....hehehe...

Once doctor dah pasang segala machine to monitor my contractions and baby's heartbeat, i knew it was getting closer for me to be in labor... bile makin dekat tu, da contractions, Ya Allah, sakitnyaaaa..u know perasaan macam nak berak, tapi berak yang teramat besarrrrrr...hihihi. (am i scaring anyone now)

Pastu, came the panic part, when doctor told me Ryan's heartbeat makin slow, being a mother, ingat tak cuak ke bile doctor ckp mcm tu, doctor said, Ryan is tired tu sebab heartbeat dia slow. I'm not sure betul ke idak doctor ckp tu, tapi yang pasti, i sgt cuak... sgt risau akan keselamatan Ryan... Dan dan tu gak doctor cucuk me, tu put drips, so dat Ryan dapat cukup oksigen, after a few minutes lepas masuk drip, baru heartbeat Ryan increase. Alhamdulillah.

Its almost 8.15pm now, hubby dah mula mundar-mandir in the labor room. Sambil tu, he tried to buat lawak to make me laugh. Adoi sayangku, nothing is funny when your in pain ok! Time tu jugak i sempat pesan to hubby, 'Sayang, makesure this time you tgk how ur baby keluar, coz mase time Tasya hubby tak berapa nak berani'..hehehe

Now dah 830 pm, contraction makin kuat and makin kerap sangat, Ya Allah, sakit dia, i mmg tak bole nak picture kan... mase time ni, hubby buat lawak pun i rase nak marah je...sempat i bebel kat hubby, u dpt sedap, i dapat sakit!!! wakakkakaka...see, bile tgh sakit, ape u ckp sume tak masuk akal! padahal dua dua dpt sedap, i je yg extra coz dpt sakit skali..hahahah..... tetttttttttttt, sape dah kawin, paham kan????

Doctor pun dah standby berdiri in front of me, sambil cuba nak tenangkan me. Doctor pun tanye i, u ok tak, ade rase nak berak or kencing??? i told the doctor this ' Doctor, i tak dpt nak bezakan antara nak kencing or berak, i forgot the feelings coz all i can feel is the painnnnnnnnnnn.. hihihih..

Time dah almost 9pm, doctor said, InsyaAllah i will deliver around 11pm, tapi doctor, i dah tahan nie, da sakit makin kuat...how la! help me....
Sempat lagi i ckp, doctor tolong la kuarkan Ryan, dah sakit sangat nieeeee.. Doctor gelak je...

Suddenly i heard myself screaming, Doctorrrrrr, rasa nak berak nie..sakitttttttt, pastu doctor check, terus she said, ok its time... she said, Push bile rasa sakit, jgn push bile u tak rasa sakit, nanti baby lemas!! Sila imagine yer, dlm keadaan cemas mcmtu, tetiba u salah langkah, takut baby lak yang jadi mangsa.

I still remember how hubby's reaction was, he was standing in front of me, sambil tunggu i push. The very 1st time i push, mmg tak kuat, coz i had no energy, i was already exhousted. 2nd push pun Ryan tak kuar lagi, bile sampai da 3rd push, i told hubby to stand next to me and hold my feet, coz i was really tired. Pastu i heard doctor saying, kali ni mesti baby leh kuar, push harder! Pushhhhhhhhhhhhhh...then i heard, uwekkkkkkkk uwekkkkkkkkkk... Alhamdullillah, Ryan dah pun selamat di lahirkan.

Sounds easy kan bile dgr kite push push tu, herm, trust me, masa time Push tu la we need all thee energy in the body. If kite lemah n tak cukup makan, jgn harap lah bole push. I'm serious here, tu sbb bile orang suruh kite makan sblum masuk labor, sila lah pergi makan sepuas puasnya... Tu pun baby Ryan is only 2.85kg, imagine if besar lagi, mau i pengsan...

Lepas Ryan dah selamat di lahirkan, jgn ingat sampai situ je sakit kite, ade lagi ok! Time nie doctor dah siap cucuk buis kat bawah sane coz she needs to sew it back! Haih, sakit dia tade la sakit sgt, tapi mcm kena cubit cubit. I sempat lagi tanye Doctor, bape cm kena jahit, she just said, kena jahit 3 layer. I was like, aik i tot kat kedai mamak je ade air 3 layer, hehehe, rupenya jahit pun ade 3 layer.....

After all the pushing & sewing, i was really tired n exhausted yang teramat sangat. Time nie nak bangun pun dah tade energy lagi! I rase dia punya penat tu lain macam.....

Herm, lebih kurang mcm tu la my experience when i was in the labor room... it was really a scary experience indeed. People keep asking me, was in the same when i delivered Tasya, well, my answer is NO no no..... Tasya was wayyyyyyy easier.

I guess that is the best part of being a parent.... and kami bersyukur sangat to have
Sofea Natasya & Ryan Iszkandar in our life now....
Well, if you ask me takmo tambah lagi ker?? niat di hati, i want to have 7 kids, we'll see la, ade rezeki, Y not kan?? hahah.. pengsan wooooo......

5 fwens to Mrs. PinkJamboo:

Lisa Johari said...

i have same thoughts with u pasal kalau mati nnt jeles laki kawin lain tu.hahahah...

i nk jadi hantu.tak bg laki i kawin ln.heheh.

congrats.u lahir kan 2 baby comel! ;)

Elyn said...

hihi i baca i lak scary mcm tak pernah beranak je.. tp mmg takle nk gambarkan camne sakit tu kan??

PinkJamboo said...

Lisa Johari: Hi lisaaaaaaaa.. heheh,i feel like i'm calling my own name je.. anyways, 1stly TQVM coz sudi singgah my blog yer.
2ndly, da part yg jadik hantu tu, i tot i sowang je ade feeling mcm tu, rupenya i ade geng laaaa..heheh.. well, i guess both lisa think alike!

kAK Elyn: haih kak, da sakit part mmg tk leh nak pixture kan...dugaan woah..

Mudd said...

wuiyo babe..i tak tau u bercita cita nak 7 anak.. bley la i bukak clinic futsal for them nanti...

lisa j: ko nak jadi hantu gak...ish ish...memang smua lisa mcm tu ye...

haih...babe... u da ade 2 anak dah babe...how time flies... haih...
*emo*

kojah said...

adoiii kak...berdebar2 baca entry akak...ngan takutnyaaaaaaaaaaa nak bersalin nnti...